A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коровинська громада
Сумська область, Роменський район

ПРОГРАМА «ДОСТУПНІ ЛІКИ» ЗМЕНШУЄ ФІНАНСОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА ПАЦІЄНТІВ ТА ЗБІЛЬШУЄ ДОСТУПНІСТЬ ЛІКІВ

Дата: 26.03.2024 09:03
Кількість переглядів: 39

Урядова програма «Доступні ліки» продовжує працювати під час воєнного стану

У квітні 2017 року Уряд розпочав програму реімбурсації «Доступні ліки». Починаючи зі старту програми пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом II типу мають можливість отримати ліки безоплатно або з доплатою. З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України адмініструє програму і напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за рецептом.

З жовтня 2023 року до програми «Доступні ліки» включено медичні вироби – тест-смужки для визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра.

Програма реімбурсації «Доступні ліки» постійно розширюється новими препаратами, і станом на березень місяць 2024 року по програмі відшкодовується (безоплатно або з доплатою) вартість препаратів, що застосовуються під час лікування пацієнтів:

з серцево-судинними захворюваннями,

хронічними хворобами нижніх дихальних шляхів,

цукровим діабетом II типу, цукровим діабетом I типу, нецукровим діабетом,

хворобою Паркінсона,

розладами поведінки і психіки, епілепсією,

а також:

для забезпечення пацієнтів лікарськими засобами у посттрансплантаційному періоді,

для лікування болю та надання паліативної допомоги.

Саме ці хвороби найбільше впливають на показники смертності населення України або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

Щоб отримати безоплатні ліки та медичні вироби, потрібно:

звернутися до лікаря та отримати електронний рецепт.

завітати до аптеки, яка бере участь в програмі реімбурсації «Доступні ліки».

Отримати ліки безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом.

Як отримати електронний рецепт на «Доступні ліки»

Ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати за електронним рецептом, виписаним лікарем через електронну систему охорони здоров’я.

Пацієнт повинен записатись та прийти на прийом до лікаря. Лікар проводить прийом і виписує е-рецепт. Після перевірки номера телефону лікар виписує е-рецепт в електронній системі охорони здоров’я. На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці.

Пацієнтам, які не користуються телефоном, а їх декларація укладена без телефону, лікар випише е-рецепт та одразу надрукує його пацієнту у вигляді інформаційної довідки. Вона міститиме номер рецепту та код підтвердження, а також інформацію про виписані ліки та/або медичні вироби та спосіб їх застосування.

Пацієнтам, яким прийшло СМС на телефон, на їх прохання лікар також може надрукувати цей рецепт у вигляді інформаційної довідки.

Потім пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Фармацевт пропонує пацієнту наявні торгові марки лікарських засобів або медичних виробів на вибір безоплатні або з доплатою.

У разі, якщо пацієнта все влаштовує, він називає код підтвердження, якщо необхідно, здійснює доплату, а фармацевтичний працівник накладає електронний підпис. Після цього пацієнт отримує призначені ліки.

Якщо у даній аптеці немає саме того лікарського засобу або медичного виробу, який бажає отримати пацієнт, він не називає код підтвердження рецепта, і має змогу звернутися до іншої аптеки. Або замовити той лікарський засіб або медичний виріб, який відсутній в аптеці у момент звернення пацієнта.

Де отримати ліки та медичні вироби

Пацієнт може отримати ліки та медичні вироби за е-рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий, чи місця проживання пацієнта. Наприклад, якщо пацієнтові виписаний е-рецепт в Києві, то отримати ліки за ним можна і в Ромнах.

Шукайте наліпку «Тут є «Доступні ліки».

Перелік таких аптек є на сайті НСЗУ у розділі «Е-дані», підрозділ «Аналітичні панелі (Дашборди)» (https://nszu.gov.ua/, https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map).

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я України

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь