A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коровинська громада
Сумська область, Роменський район

ПАМ’ЯТКА щодо пожежної безпеки при роботі зерносушарок

Дата: 02.01.2024 10:51
Кількість переглядів: 157

Елеватор є об’єктом підвищеної вибухо- та пожежонебезпеки. Є багато причин запалювання та горіння, для швидкого поширення пожежі та інших чинників що ускладнюють процес її ліквідації.

Окремо виділяється пожежна безпека зерносушарок та можливі причини їх загоряння, адже саме вони виступають більш частим об’єктом пожеж.

Серед причин загоряння зерна в зерносушарках виділяють наступні:

  1. Порушення правил експлуатації. Оператор виключно на власний розсуд визначає температурний режим сушіння, (які, коли і в якій послідовності запускати процеси на обладнанні). Найчастіше такі проблеми мають наслідки в період, коли сушарки максимально завантажені роботою.

  2. Недотримання чистоти в зерносушарках. Інструкція з експлуатації зерносушарок містить регламент їх очищення, який слід неухильно дотримуватися. Якщо пил не видалять, рано чи пізно при потраплянні іскри він обов’язково загориться. Окрім очищення, один раз на тиждень (а при роботі із соняшником – раз в три-чотири дні) необхідно повністю спорожняти сушарку, аби уникати залягання зерна.

  3. Недостатнє очищення зерна перед сушінням. У засміченому зерні рух відбувається нерівномірно, погіршується сипкість зерна. Це призводить до утворення зон, які не підлягають масообміну і перегріваються. Зрештою в такі місця потрапляють розпечені радикали і відбувається загоряння.

 

Основні вимоги пожежної безпеки при експлуатації зерносушарок

 

Щороку перед початком збирання врожаю зерносушарні повинні перевірятися керівником (власником) на відповідність вимогам пожежної безпеки. Виявлені недоліки щодо їх протипожежного стану необхідно усувати до початку сушіння та приймання зерна.

Будова топок сушарок повинна унеможливлювати вилітання іскор. Димові труби слід обладнувати іскрогасниками, а в місцях їх проходження через горючі конструкції  потрібно  влаштовувати відповідні за розмірами протипожежні відступи (розділки).

Сушильна камера сушарок шахтного та жалюзійного типів повинна заповнюватися зерном таким чином, щоб над сушильними коробами або жалюзями шар зерна становив не менше 0,4 м.

Відстань між складом зерна та пересувним сушильним агрегатом має бути не менше 10 м.

Під час роботи зерносушарки необхідно постійно:

- здійснювати контроль за температурою зерна шляхом відбирання проб кожні дві години;

- слідкувати за справним станом випускних механізмів та не допускати їх засмічення.

При зберіганні матеріалів і виробів потрібно враховувати пожежонебезпечні фізико-хімічні властивості (здатність до окислення, самонагрівання тощо).

Зерно перед сушкою в прямоточних та рециркуляційних шахтних сушарках для уникнення загоряння потрібно очищувати на зерноочисних машинах від грубих та легких домішок, а перед сушкою у рециркуляційних сушарках з нагрівом зерна у камерах з падаючим потоком - від грубих домішок.

Під час роботи сушарки постійно стежать за справним станом випускних механізмів та не допускають їх засмічення. У сушарках з безперервним випуском зерна забороняється затримувати його випуск без попереднього припинення доступу у сушильну камеру теплоносія (агента сушки).

Вантажно-розвантажувальні механізми сушарки очищають від пилу через кожну добу їхньої роботи, якщо інше не передбачено інструкцією виробника сушарки.

Поблизу сушарки встановлюють первинні засоби пожежогасіння відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в Україні. Дерев’яні споруди повинні бути на відстані від топки і розтопної труби не менше 5 м.

Під час експлуатації зерносушарень забороняється:

- зберігати вкупі із зерном небезпечні в пожежному відношенні матеріали, а також будь-яке устаткування;

- засипати зерно вище рівня транспортерної стрічки і допускати тертя стрічки об конструкції транспортера;

- розпалювати сушарки, які працюють на твердому паливі, за допомогою легкозаймистими та горючими речовинами, а ті, що працюють на рідкому паливі, - за допомогою смолоскипів;

- залишати без нагляду зерносушарки, що працюють;

- зберігання палива і мастильних речовин на відстані менше 20 м від сушарки;

- працювати на сушарках з несправними: приладами контролю температури і автоматики відключення подавання палива в разі згасання факела в топці; системою електрозапалювання.

У випадку виявлення запаху підгорілого зерна необхідно негайно вимикати подачу палива в топку, зупиняти вентилятори, що подають теплоносій в сушильну камеру, і припиняти випуск зерна із сушарки. Подачу вологого зерна допускається припиняти тільки у тому випадку, коли сушарка заповнена зерном.

 

Методичні рекомендації Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області з протижежної безпеки на об’єктах зберігання та переробки зерна на 7 арк. (додаються).

 

За даними Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь