Коровинська громада
Сумська область, Роменський район

Недригайлівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області інформує

Дата: 02.06.2022 08:53
Кількість переглядів: 991

З ПОЧАТКУ ВІЙНИ НА СУМЩИНІ НАРАХОВАНО ДОПОМОГИ ЗА 7,6 ТИСЯЧ ДНІВ ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДІТЬМИ

З початку війни працівники Сумщини провели 7,6 тисяч днів, доглядаючи за хворими дітьми і родичами. Починаючи з 24 лютого, управління виконавчої дирекції  Фонду у Сумській області прийняло на оплату листки непрацездатності по догляду за хворими рідними на 2,4 мільйонів гривень. Допомоги нараховано для 810 працюючих Сумщини.

Фонд соціального страхування України компенсує втрачений за цей час заробіток, починаючи з першого дня і за весь час догляду.

Матеріальне забезпечення і страхові виплати від Фонду соціального страхування України охоплюють чисельні страхові випадки та продовжують щоденно нараховуватись в умовах воєнного стану.

Загалом в Україні з початку війни працюючі провели понад 400 тисяч днів, доглядаючи за хворими дітьми і родичами.

Зокрема, починаючи з 24 лютого, Фонд прийняв на оплату листки непрацездатності по догляду за хворими рідними на майже 165 мільйонів гривень. Допомоги нараховані для 41 тисячі працюючих українців.

Найбільша кількість листків непрацездатності по догляду видається у разі хвороби дитини застрахованої особи. Тривалість таких лікарняних складає до 14 календарних днів, однак у разі стаціонарного лікування ФССУ здійснює надання допомоги за весь період перебування застрахованої особи у стаціонарі разом із хворою дитиною.

Водночас, у разі хвороби члена сім’ї тривалість лікарняного по догляду не може перевищувати три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більше семи календарних днів.

Слідкувати за станом фінансування лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (необхідно орієнтуватись на дату прийняття Фондом заяви-розрахунку, саме від неї залежить строк виплати лікарняного).

 

РОЗМІР ДОПОМОГИ ЗА ОДИН ДЕНЬ ЛІКАРНЯНОГО НА СУМЩИНІ ЗРІС НА 20,6%

За підсумками перших п’яти місяців цього року середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності в області  зріс на 20,6% порівняно з відповідним періодом 2021 року.

Відповідно до  підсумків січня–травня у середньому за кожен день перебування на лікарняному управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області виплачує допомогу у розмірі 364,52 гривні. Це на 20,6%, або на 32,64 грн більше, ніж у ті ж місяці минулого року.

Загалом в Україні середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності за підсумками перших п’яти місяців цього року зріс на 15,8% порівняно з тим же періодом 2021 року.

За кожен день перебування на лікарняному Фонд соціального страхування України виплачує допомогу у розмірі 426,46 гривні. Це на 15,8%, або на 58,07 грн більше, ніж у ті ж місяці минулого року.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Дата фінансування допомог за лікарняними прямо залежить від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку – таку заяву формує роботодавець на підставі листка непрацездатності свого працівника та подає до ФССУ на оплату. Знаючи дату прийняття Фондом відповідної заяви, слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.

ЛІКАРНЯНІ І СТРАХОВІ ВИПЛАТИ ПРОДОВЖУЮТЬ ФІНАНСУВАТИСЯ НА ХЕРСОНЩИНІ ПОПРИ ОКУПАЦІЮ

Окупація селищ і міст Херсонщини розпочалась з перших днів повномасштабного російського вторгнення, а на початку березня російськими терористами було захоплено обласний центр. Однак попри тимчасову окупацію херсонці продовжують чинити опір, а Фонд соціального страхування України постійно вирішує технічні обмеження та адаптує процеси до змінних обставин, аби забезпечити мешканців області виплатами та допомогами попри всі перепони.

З початку війни лікарняні та декретні допомоги від ФССУ отримали 5 659 мешканців Херсонщини – їм було перераховано майже 22 мільйони гривень виплат.

Також було виплачено 15,7 мільйона гривень щомісячних страхових виплат для потерпілих на виробництві області та їх родин. Крім того, в умовах окупації було проведено перерахунок щомісячних страхових виплат – їх розмір збільшився на 14%, починаючи з березня.

Водночас, проведення виплат в регіоні все ще має чисельні технічні складнощі. Для налагодження фінансування функції Херсонського управління тимчасово уповноважено виконувати управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області.

Наразі фахівці Кіровоградського управління виконавчої дирекції Фонду вже працюють над проведенням лікарняних і страхових виплат для мешканців Херсонщини – зокрема, готується фінансування щомісячних страхових виплат для 2 348 потерпілих Херсонської області та їх сімей на загальну суму 7,7 мільйона гривень.

Що змінилось для роботодавців і працівників Херсонщини?

Фінансування лікарняних і декретних допомог продовжиться попри тимчасову окупацію. Для отримання виплат, як і раніше, роботодавець працівника має опрацювати листок непрацездатності, сформувати заяву-розрахунок та подати її до Фонду за допомогою програмних засобів. Змін до реквізитів у заяві-розрахунку вносити не потрібно – заява, як і раніше, подається онлайн за реквізитами того відділення Херсонського управління Фонду, де зареєстровано страхувальника.

Саме від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги за лікарняними, тож працівникам важливо тримати зв’язок із роботодавцем і знати точну дату, коли ним було отримано третю квитанцію за поданою заявою. Знаючи дату, слідкувати за станом фінансування працівники можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.

Зверніть увагу, кошти для виплати допомоги перераховуються Фондом на рахунок роботодавця, та від нього –  працівнику.

У разі, якщо зв’язок із роботодавцем втрачено, та він не сформував заяву-розрахунок за лікарняним працівника, херсонці та мешканці області можуть звернутись за призначенням допомоги до Фонду напряму. Для цього необхідно звернутись у будь-яке зручне відділення Фонду на неокупованій території, деталі за посиланням: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981104.

Що змінилось для потерпілих?

Страхові виплати продовжать фінансуватись штатно. Потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві та їх родини, зареєстровані у відділеннях Херсонської області, тимчасово будуть обслуговуватись у відділеннях Кіровоградського управління. З питань страхових виплат, їх призначення, витрат на медичну та соціальну допомогу потерпілі можуть звертатись до відповідних відділень Кіровоградщини. 

ВНАСЛІДОК БОЙОВИХ ДІЙ ПОСТРАЖДАЛИ 325 ПРАЦІВНИКІВ, 110 З НИХ ЗАГИНУЛИ

З початку війни внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 165 випадків травмування та/або смерті працівників, більшість з яких групові.

Під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії постраждали 325 працівників (+14 за останній тиждень), 110 з них загинули.

Найбільша кількість потерпілих зареєстрована:

? у Миколаївській області – 62 постраждалих, 26 з яких травмовані смертельно;

? Києві – 60 постраждалих, 20 смертельно;

? на Донеччині – 37 постраждалих, 8 смертельно;

? у Чернігівській області – 24 постраждалих, 7 смертельно,

? в Сумській області  – 22 постраждалих, 8 смертельно;

? а також на Київщині – 21 постраждалий, 8 смертельно.

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров’я крім одноразових допомог також забезпечуються Фондом щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються для членів сімей загиблих працівників.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.

 

22,7 ТИСЯЧІ ПРАЦІВНИКІВ СУМЩИНИ ОТРИМАЛИ ДОПОМОГИ ВІД УПРАВЛІННЯ ФОНДУ ЗА ЧАС ВІЙНИ

Фонд соціального страхування України продовжує гарантувати для українців страховий захист попри воєнний стан. Так, з початку російської агресії лікарняні та декретні допомоги за соцстрахівські кошти отримали 22,7 тисячі працівників Сумщини на загальну суму майже 85 мільйонів  гривень.

Загалом в Україні з початку війни лікарняні та декретні допомоги від Фонду отримали 786,5 тисячі працюючих українців, на це спрямовано 3,8 мільярда гривень.

Усі види допомог фінансуються Фондом у повному обсязі, однак наявна затримка у строках перерахування коштів. Бюджет ФССУ складається із частки в розмірі 9,57% від 100% єдиного внеску, який сплачується роботодавцями за кожного працівника. Кошти від частки ЄСВ системно надходять на рахунок Фонду попри воєнний стан, однак наразі обсяги надходжень не покривають потребу у видатках на страхові виплати та матеріальне забезпечення у повному обсязі.

Водночас, усі надходження направляються на фінансування допомог в оперативному режимі – щойно кошти надходять на рахунок Фонду, вони перераховуються в обласні управління для проведення виплат.

Аби забезпечити прозорість фінансової діяльності ФССУ, ми щоденно публікуємо інформацію про обсяги видатків і напрями проведеного фінансування у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників, а також про стан перерахування щомісячних страхових виплат за тегом #фінансування_страхові.

Нагадаємо, дата фінансування Фондом допомоги прямо залежить від дати прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець подає за лікарняним працівника. Аби орієнтуватись у звітності щодо стану фінансування, необхідно уточнити у роботодавця зазначену дату (це дата отримання третьої квитанції).

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь