Коровинська громада
Сумська область, Роменський район

Недригайлівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області інформує

Дата: 10.01.2022 10:43
Кількість переглядів: 319

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ВЗИМКУ

В Україні зима, а це означає, що потрібно нагадати кожному з нас про своє здоров’я, вірніше сказати, про особливості його збереження в зимовий період. Адже морозні дні, при недотриманні низки правил перебування на відкритому повітрі, можуть завдати не тільки непоправної шкоди, а, в деяких випадках, і призвести до біди.

 Особливо потрібно остерігатися холоду працівникам, робочий день яких проходить на вулиці. Вони під час роботи стикаються одразу з декількома небезпечними факторами. Це і низька температура, і слизька поверхня, підвищена вологість та рухомість повітря, знижена температура поверхонь обладнання, недостатність природного світла та недостатня освітленість робочої зони, падіння снігу та бурульок з будівель  та споруд. Тому є нагальна необхідність ще раз донести до жителів громад, особливо працівників і до їх керівників, правила безпеки перебування на відкритому повітрі взимку.

Якщо говорити про обмороження і замерзання, то вони можливі навіть при плюсовій температурі навколишнього повітря. Обмороженню сприяють різкі, часті коливання температури, висока вологість повітря, вітер, а також вологі, тісні одяг та взуття, що викликає збільшення тепловіддачі організму і порушення нормального кровообігу. Обмороженню сприяють також нерухоме положення, втома, голод, крововтрата та поранення. 

Попереджають обмороження наступним чином:

  • потрібно не допускати намокання ніг; 

  • одяг і взуття повинні бути цілими, сухими; 

  • час від часу необхідно активно рухатися (ходити, бігати); 

  • вживати гарячий чай і їжу.

При низьких температурах обмороження може статися при дотику голими руками до металевих частин машин, механізмів, приладів та інструментів. Щоб уникнути цього, роботи слід виконувати в рукавицях.

Варто звернути увагу на попередження падінь при пересуванні людини на слизьких дорогах, які можуть спричинити переломи кінцівок, травми голови, струс мозку, удари та синці. Але неможливо всі шляхи пересування посипати піском. Відтак кожен повинен знати елементарні правила безпеки. Якщо слизьку ділянку неможливо обійти, слід пересуватися по ній, імітуючи ходіння на лижах — невеликими кроками на напівзігнутих ногах. Намагайтеся ступати на всю підошву. Пам’ятайте, що поспіх збільшує ризик посковзнутися. Не рекомендується переносити в цей період важкі, а також тендітні (особливо скляні), колючі, ріжучі предмети, які при падінні можуть поранити. А ще не можна тримати руки в кишенях — це підвищує ймовірність не тільки падіння, але і серйозних травм, зокрема переломів. При пересуванні вздовж периметра виробничих будівель слід враховувати можливість падіння снігу та бурульок з карнизів. Для попередження травмування людей дахи необхідно регулярно чистити. До виконання робіт на даху споруд необхідно вжити заходів безпеки відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.15-07 «Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті». При виконанні робіт на мокрих і засніжених дахах, незалежно від їх нахилу, працівникам потрібно застосовувати запобіжні пояси. На землі небезпечну зону огороджують або охороняють. 

Автомобілі, трактори та інші самохідні машини, призначені для використання в зимових умовах, повинні мати утеплену кабіну, справну систему обігріву та бути обладнані системою запуску двигуна з кабіни. На підприємствах повинні бути пристрої для підігріву води, мастила, полегшення запуску двигуна. Підігрів двигуна та інших частин автомобіля, трактора паяльною лампою і відкритим вогнем не допускається. Водіям, трактористам, вантажникам та іншим особам під час стоянки забороняється відпочивати або спати в кабіні, салоні при працюючому двигуні. Водії, трактористи-машиністи та інші особи повинні бути навчені прийомам надання першої долікарської допомоги при обмороженні. При експлуатації автомобілів під час ожеледиці потрібно забезпечувати їх ланцюгами, засобами укриття, утеплення двигуна з боку радіатора та іншими подібними пристосуваннями.

Для виконання робіт далеко від населених пунктів і проїжджих доріг при температурі нижче -20°С, а також під час хуртовини та снігопаду необхідно направляти одночасно не менше двох трактористів. Перед виїздом трактори повинні бути повністю заправлені пальним. За поверненням тракторів на місце стоянки в кінці дня повинні стежити відповідальні особи. При затримці з поверненням тракторів вони зобов’язані з’ясувати причину і вжити заходів для надання допомоги. При спрямуванні одного трактора на роботи на відстань понад 100 км виділяють трактор з двома посадочними місцями і двох трактористів. З урахуванням конкретних умов (малонаселена місцевість, погані погодні та дорожні умови) на зазначені роботи слід виділяти не менше двох тракторів.

Працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються в робочий час. Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний обладнати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників.

У зимовий період слід особливо уважно ставитися до дотримання заходів пожежної безпеки. Для попередження пожеж потрібно проводити відповідні навчання й інструктажі та дотримуватися основних вимог пожежної безпеки, зокрема:

- не розпалювати печі за допомогою легкозаймистих рідин;

- не використовувати саморобні електронагрівальні прилади;

- не застосовувати відкритий вогонь, паяльні лампи для розігріву труб;

- не сушити спецодяг над печами, плитами під час їх роботи;

- побутові електрообігрівачі потрібно встановлювати не ближче ніж
 0,5 м від горючих матеріалів;

- димоходи необхідно ретельно і своєчасно очищати від сажі;

- дим від печей слід відводити у димові канали.

Пам’ятайте, що важливим заходом запобігання травматизму узимку є проведення на підприємствах позачергових інструктажів  для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів – інструктажів з безпеки дорожнього руху.

 

Олександр Макаренко

страховий експерт з охорони праці

Недригайлівського відділення УВД

ФСС України у Сумській області                      

У 2021 РОЦІ ЗА ЛІКАРНЯНИМИ ЗВЕРНУЛОСЬ ПОНАД 80 ТИСЯЧ ПРАЦІВНИКІВ СУМЩИНИ

За підсумками 2021 року на 10 тисяч більше працівників Сумщини звернулись до управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області за допомогами по тимчасовій непрацездатності в разі лікування захворювань, травм, догляду за хворими рідними, проходження самоізоляції від COVID-19 тощо.

Загалом торік управління виконавчої дирекції Фонду прийняло на оплату лікарняні, видані понад 80 тисяч працівників – на 14,2% більше, ніж упродовж 2020 року.

В цілому в державі за допомогами по тимчасовій непрацездатності в разі лікування захворювань, травм, догляду за хворими рідними, проходження самоізоляції від COVID-19 тощо протягом 2021 року до Фонду звернулись на пів мільйона більше українців. 

Загалом у минулому році Фонд прийняв на оплату лікарняні, видані понад трьом мільйонам працівників. Це на 22,7% більше, ніж упродовж 2020 року.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

1. Про створений е-лікарняний працівнику необхідно повідомити свого роботодавця будь-яким зручним обом способом (наприклад, телефоном). Якщо застрахованій особі видали паперовий листок непрацездатності, його потрібно передати до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера). Це необхідно зробити не пізніше ніж упродовж 12 місяців після отримання лікарняного листка.

Детальніше про алгоритм дій працівника, якому відкрили е-лікарняний: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/977654

Можливі помилки при формуванні е-лікарняних і їх вирішення:  http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978101

2. Е-лікарняний або паперовий листок передають на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення). Електронний документ роздруковувати не обов’язково. Строк розгляду документів і прийняття рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття). А для паперових лікарняних – 10 календарних днів після отримання листка непрацездатності від працівника.

3. Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду упродовж не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (зверніть увагу, заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс на вебпорталі Пенсійного фонду, наразі він не має функціональної реалізації).

Як роботодавцю подати заяву-розрахунок за е-лікарняним: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/977997

Як подати заяву-розрахунок, якщо в е-лікарняному є незначні помилки в ПІБ: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979565

Як подати заяву-розрахунок роботодавцю за сумісництвом: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979548 

4. Саме від дати отримання Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги. Аби слідкувати за станом фінансування онлайн, працівники мають дізнатись точну дату прийняття до фінансування заяви-розрахунку за своїм лікарняним. Це можна зробити безпосередньо в роботодавця, або у відділенні Фонду, де його зареєстровано. Контакти у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493 (необхідно назвати свій ідентифікаційний код).

5. Знаючи дату отримання Фондом заяви-розрахунку, працівники можуть слідкувати за станом фінансування свого лікарняного листка в телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

6. Інформація щодо стану фінансування оновлюється в телеграм-каналі за тегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

7. Роботодавець виплачує допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

ТОРІК ПРАЦІВНИКИ ОБЛАСТІ  ОТРИМАЛИ ПОНАД 313 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ЛІКАРНЯНИХ

Упродовж 2021 року управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області спрямувало на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності понад 313 мільйона гривень.

Видатки управління  на фінансування лікарняних у разі хвороб (у тому числі на COVID-19), травм, догляду за хворими рідними, самоізоляції тощо зросли на 68 мільйонів гривень, порівняно з 2020 роком.

Такий рівень зростання пов’язаний, у першу чергу, із поширенням коронавірусної хвороби – за підсумками минулого року суттєво збільшилась кількість днів, які працюючі провели на лікарняних. Зокрема, у січні–листопаді 2021 року управляння прийняло на оплату 873,5 тисяч днів лікарняних, що на 16,5% більше, ніж за відповідний період 2020 року.

З’ясувати, чи вже було профінансовано ваш е-лікарняний, можна в онлайн – інформації про стан фінансування лікарняних і декретних допомог, яка щоденно оновлюється у телеграм-каналі https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним – не втрачайте зв’язок і цікавтесь станом оформлення заяви. Уточнити дату можна також у відділенні Фонду. Для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493

 

У 2021 РОЦІ НА СУМЩИНІ ВИПЛАЧЕНО 8,1 МЛН ГРН ДЕКРЕТНИХ

За  підсумками 2021 року управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Сумській області профінансувало понад 8 мільйонів гривень допомог по вагітності та пологах для працюючих жінок Сумщини. Це на 4,1 млн гривень більше, ніж упродовж 2020 року.

Загалом  в Україні для працюючих жінок Фонд  профінансував торік понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах. Це на понад 0,1 млрд гривень більше, ніж у 2020 році.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

ПОНАД 350 ПОТЕРПІЛИХ НА ВИРОБНИЦТВІ ПРОЙШЛИ САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ ЗА КОШТИ ФОНДУ

Протягом 2021 року понад 350 осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які мешкають в області, були забезпечені курсом санаторно-курортного лікування. Про це подбало управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Загалом в Україні торік санаторно-курортним лікуванням за кошти Фонду було забезпечено понад 10 тисяч осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

З них 65,5% осіб пройшли санаторно-курортне лікування у літній період.

Фонд здійснює фінансування системного проходження такого лікування для всіх потерпілих, яким МСЕК визначена потреба, аби покращити здоров’я осіб з інвалідністю та упередити настання ускладнень.

Особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти ФССУ. Для зручного вибору на вебпорталі Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Перелік доступний на головній сторінці офіційного вебсайту ФССУ у розділі «Оголошення»: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/962596.

 

Періодичність проходження курсу санаторно-курортного лікування за кошти Фонду залежить від встановленої групи інвалідності й індивідуальної програми реабілітації (ІПР):

– особи з інвалідністю І групи – щороку;

– особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі ІПР;

– особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

Крім того, Фонд соціального страхування України здійснює компенсацію вартості самостійно придбаної потерпілим путівки за умови, якщо потреба в санаторно-курортному лікуванні визначена МСЕК за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання. Розмір компенсації не може перевищувати граничні розміри витрат, встановлені правлінням Фонду. Також потерпілому, який став особою з інвалідністю, компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та назад. Обов’язковою умовою для компенсації зазначених коштів є перебування потерпілого на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у робочому органі Фонду за місцем зберігання справи про страхові виплати в порядку черговості.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь