До відома операторів ринку та споживачів
Недригайлівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, доводить до вашого відома повідомлення ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» в рамках масмедійного проекту «СТОП ФАЛЬСИФІКАТ» та скарги Миронової В.В., в грудні 2020 року разом з представниками телеканалу 1+1 ТСН Тиждень, закупили в торгівельній мережі Ашан м. Києва та здали на лабораторні дослідження до незалежної акредитованої лабораторії ДП «Укрметртестстандарт» 6 зразків ковбасних виробів та 4 зразки червоної ікри:
1. Ковбаса варена молочна вищого сорту «Житомирська м’ясна гільдія» за ДСТУ 4436:2005. Партія L 314, в оболонці ковбасній синтетичній, термін придатності до споживання 30,12.2020 при температурі від 00 С до 60 С і відносній вологості повітря від 75% до 78 %.
Виробник: ТОВ «Житомирський мясокомбінат», вул. Сергія Параджанова, 127, м. Житомир, 10025, Україна.
2. Ковбаса варена вищого сорту «Лікарська» за ДСТУ 4436:2005, запаковано в оболонці ковбасній синтетичній, термін придатності до споживання 05.01.2021 при температурі від 00С до 40С і відносній вологості повітря від 75% до 78%.
Виробник: «ФЕРАКС», Київська обл., Броварський р-н, с. Гоголів, вул. Жердовська, 52, Україна.
3. Ковбаса варена «Ніжна з яловичиною» «Ранчо» вищого сорту, партія № L317, запаковано в оболонці ковбасній синтетичній, термін придатності до споживання 13.01.2021 при температурі від 00С до 60С і відносній вологості повітря від 75% до 78%.
Виробник: ТОВ «Житомирський мясокомбінат», вул. Сергія Параджанова, 127, м. Житомир, 10025, Україна.
4. Ковбаса варена «Троє поросят» вищого сорту, партія № L 321, запаковано в оболонці ковбасній синтетичній, термін придатності до споживання 07.01.2021 при температурі від 00С до 60С і відносній вологості повітря від 75% до 78 %.
Виробник: ТОВ «Житомирський мясокомбінат», вул. Сергія Параджанова, 127, м. Житомир, 10025, Україна.
5. Ковбаса варена «Любительська» вищого сорту Ашан, за ДСТУ 4436:2005, партія №18.11.20, запаковано в оболонці ковбасній синтетичній
Термін придатності до споживання 28.12.2020 при температурі від 00 до 60 С і відносній вологості повітря від 75%до 78%
Виробник: ТОВ «М’ясокомбінат Ювілейний». вул.. Мічуріна, 5, смт. Слобожанське, Дніпропетровська область, 52005, Україна.
6. Ковбаса варена вищого сорту «Лікарська» ТМ «Бащинський» за ДСТУ 4436:2005, запаковано в оболонці ковбасній синтетичній, термін придатності до споживання 11.12.2020 при температурі від 00 до 40 С і відносній вологості повітря від 75% до 78 %
Виробник: ПрАТ «УКРАЇНСЬКИЙ БЕКОН», вул.. Зелена, 1 А, Донецька обл.. Костянтинівський р-н, с. Водяне – 2, 85180, Україна
Зразки досліджувались на фізико-хімічні показники:
-
Масова частка кальцію, мг/100г
-
Масова частка кісткових включень у фарші, %
-
Розмір кісткових включень, мм
Відповідно до діючих нормативних документів, а саме:
Наказу МОЗ України від 06.08.2019 № 694 масова частка кальцію повинна становити не більше 0.01% (=100 mg/100g 0)
ГСТУ 46.070 – 2003 М'ясо птиці механічного обвалювання
-
масова частка кісткових включень не більше 0.60%
-
розмір кісткових включень не більше 0.5 мм
Відповідно до протоколів ДП Укрметртестстандарт всі 6 зразків перевіреної продукції не відповідають встановленим вимогам.
Ікра червона за вмістом уротропіну:
-
Ікра лососева (горбуші) зерниста солена ТМ «Камчадал», партія № 04.09.20. в жерстяній банці, дата виготовлення 04.09.20. термін придатності до споживання 12 місяців при температурі від -20 до – 40 С
Виробник ПрАТ «Дальриба»(Завод Б07), вул.. Київська, 77/8, Київська обл.. Києво-Святошинський р-н, с. Тарасівка, 08161, Україна
-
Ікра лососева (горбуші) зерниста солена другого сорту, в жерстяній банці, термін придатності до споживання 12.10.20 при температурі від – 2 0 С до – 60 С
Виробник ПрАТ «Дальриба»(Завод Б07), вул.. Київська, 77/8, Київська обл.. Києво-Святошинський р-н, с. Тарасівка, 08161, Україна
-
Ікра лососева (горбуші) зерниста баночна ТМ «Flagman», ТУ У 15.2 – 32248136 – 002:2005 в скляній банці, дата виготовлення 06.12.20. термін придатності до споживання 6 місяців при температурі від 00С до 50 С.
Виробник: ТОВ «Флагман Сіфуд» (Б 44), вул.. Підвисоцького, 6 – В, м. Київ,01103, адреса потужностей виробництва: 08665, Київська обл.. Васильківський р-н., с. Саливонки, вул.. Незалежності, 2, Україна.
Шановні оператори ринку! На підставі вищевикладеного та з метою протидії обігу небезпечного непридатного до споживання, неправильно маркованого харчового продукту зверніть увагу на харчові продукти, які знаходяться в обігу у вашому магазині. З метою реалізації норм статті 5 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» забезпечте дотримання вимог законодавства, щодо надання інформації про харчові продукти, дія якого поширюється на вашу діяльність в частині перевірки дотримання цих вимог.