Коровинська громада
Сумська область, Роменський район

Пенсійний фонд інформує

Дата: 13.04.2020 11:04
Кількість переглядів: 240

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 №251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціально їпідтримки окремим категоріям населення у 2020 році» з 1 квітня 2020 року пенсіонерам, яким виповнилося 80 років і більше, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сумм індексації, інших доплат до пенсій, не перевищує розміру середньої заробітної плати за 2019 рік – 9 205 гривень, встановлено щомісячну компенсаційну виплату до пенсії в розмірі до 500 гривень.Тим пенсіонерам, кому 80 років виповниться після 1 квітня 2020 року, щомісячна компенсація буде встановлюватись з дати досягнення такого віку.Пенсіонерам віком старше 80 років, які мають страховий стаж не менше 25 років чоловіки або 20 років жінки, розмір пенсії встановлено не нижче 2 600 гривень.

Наприклад. Пенсіонер, 83 роки, отримує 2800грн пенсійної виплати станом на 01.04.2020 року, в результаті перерахунку отримає 500грн щомісячної компенсації, всього - 3300грн. Пенсіонер, 83роки,отримує 9005грн пенсійної виплати  станом на 01.04.2020 року, в результаті перерахунку отримає 200грн щомісячної компенсації, всього - 9205грн. Пенсіонер, 83 роки, страховий стаж 26 років, отримує 2000грн пенсійної виплати станом на 01.04.2020року, в результаті перерахунку отримає 500грн щомісячної компенсації та доплату 100грн, всього - 2600грн.Пенсіонер, 83 роки, страховий стаж 24 роки, отримує 1700грн пенсійної виплати станом на 01.04.2020року, в результаті перерахунку отримає 500грн щомісячної компенсації, всього - 2200грн.

Виплату перерахованих пенсій 80 річним пенсіонерам розпочато з 7 квітня.

Також Пенсійному фонду України доручено у квітні 2020 року забезпечити проведення виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1 000 гривень пенсіонерам, пенсійна виплата яких, з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5 000 гривень. Нарахування цього виду допомоги проводиться незалежно від виду пенсії та  закону,  згідно якого вона призначена.Кошти будуть зараховані автоматично, без звернень пенсіонерів. Виплату буде розпочато після виділення коштів з Державного бюджету.

Крім того, на виконання вищезазначеної постанови з 1 травня 2020 року буде проведена індексація пенсій із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11. У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягне 100 гривень буде встановлена доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Установлено, що з 1 травня 2020 року розмір пенсійної виплати після перерахунку для пенсіонерів, які мають страховий стаж не менше 35 років для чоловіків та 30 років для жінок, не може бути нижче 2 100 гривень.

Наголошую, жоден з вищезазначених перерахунків не потребує додаткового звернення пенсіонерів до Пенсійного фонду та проводиться автоматично. Водночас повідомляю про можливість вирішити більшість питань без особистих візитів, скориставшись онлайн сервісами вебпорталу Пенсійного фонду України, зокрема:

  • подати заяву про призначенняпенсії в «один дотик»; 
  • отримати довідки, достовірність яких підтверджується QR-кодом (форми ОК-5/ОК-7, довідка про розмір пенсії, відомості про виплачену заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж, інші);
  • перевірити відомості про трудову діяльність («Електронна трудова книжка»);
  • провести прогнозний розрахунок майбутньої пенсії за віком за допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор»;
  • подати Анкету застрахованої особи для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстр(і) застрахованихосіб;
  • подати звернення (пропозицію тощо); 
  • активувати послугу безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення/перерахункупенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи).

Для вирішення індивідуальних питань, пропонуємо звертатися за телефоном «гарячої лінії» +0380665907847 або стаціонарно 52430.

Нагадаю, що Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” врегульовано питання продовження виплати  на період карантину всіх пенсій і допомог людям, в яких на цей час припадає перекомісія МСЕК та ЛКК про встановлення інвалідності і перепризначення (продовження) пенсій та допомог на новий період, без заяв та без будь-яких документів. Після закінчення терміну дії карантину або обмежувальних заходів  управління Пенсійного фонду здійснить перерахунок розміру виплаченої пенсії на підставі поданої особою заяви  (результатів переогляду медико-соціальної експертизи) та необхідних документів. У зв’язку ізза провадженими карантинними заходами та відповідно до  п. 3 Прикінцевих положень цього Закону з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення. Зазначені положення застосовуються в тому числі при визначенні строків призначення пенсії, обумовлених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Стаття 45 вказаного Закону, зокрема, передбачає,що:

  • пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку;
  • пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності;
  • пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

У ситуації обмежувальних заходів громадянам, строк звернення за пенсією котрих спливає в період карантину, подовжено до дня завершення обмежувальних заходів.

Також подати заяву про призначенн япенсії та скановані копії необхідних документів можна через Інтернет. Зареєстровані користувачі, які авторизуються в Особистому кабінеті вебпорталу Пенсійного фондуhttps://portal.pfu.gov.ua/ за допомогою електронного цифрового підпису, банківської картки чи оператора мобільногозв`язку, можуть зробити це просто сидячи удома на дивані у будь-який зручний для себе час. Звернення за пенсією в електронному режимі значно спрощує процесї їпризначення та позбавляє необхідності особистогозвернення до органів Фонду.

Начальник Недригайлівського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Алла Марєєва

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь