Коровинська громада
Сумська область, Роменський район

СЕЛФІ З ВИБОРЧИМ БЮЛЕТЕНЕМ КРАЩЕ НЕ РОБИТИ

Дата: 26.03.2019 11:36
Кількість переглядів: 290

Менш ніж за тиждень – 31 березня 2019 року – в Україні відбудуться президентські вибори. У зв’язку з цією подією, у громадян з’являється багато питань, одне з яких – що не можна робити під час голосування. 
«Завдання кожного громадянина – убезпечити себе від будь-яких порушень під час голосування. Враховуючи те, що у сучасному житті, особливо серед молоді, багато з якої, до речі, голосуватиме вперше, популярним є такий вид фотографії
, як селфі, треба зазначити, що зйомка заповненого виборчого бюлетеня тягне за собою відповідальність, передбачену законом. Так, фотографування або відеознімання бюлетеня, на якому вже стоїть відмітка за кандидата, вважаються «фотозвітом» з кабінки для таємного голосування та караються штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років», - зазначила Ірина Свистун, очільник юстиції Сумщини. 
Не треба виборцям і запрошувати в кабінку для голосування сторонніх осіб. Це порушення понесе за собою відповідальність у вигляді штрафу (від 1700 до 5100 гривень) або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років. За винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці також передбачені аналогічні покарання. 
Крім того, штраф від 1700 до 5100 гривень або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років передбачені й за: 
- видачу бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України; 
- спробу голосувати особою без законних на те підстав; 
- вкидання бюлетенів у великій кількості у виборчу скриньку; 
- отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім члена комісії;
- масове підвезення виборців до дільниці;
- передачу грошей або подарунків за голосування;
- передачу бюлетеня сторонній особі. 
Найсуворіша відповідальність – позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років – передбачена за пошкодження виборчих скриньок. 
Варто зазначити, що стежити за перебігом голосування на виборчій дільниці повинні не тільки уповноважені особи, а й пересічні громадяни. Так, у разі виявлення порушень виборцю необхідно звернутися до голови виборчої комісії, офіційних спостерігачів або поліції. 
«Свідомий громадянин, який не тільки бере участь у виборах, а й контролює їх перебіг, – запорука прозорості цього процесу та гарантія створення сильної європейської правової держави», - резюмувала Ірина Свистун. 
Обираймо разом наше майбутнє!

#MinJust4U #ЯМП#МаюПравоГоолсу #ЗнаюГолосую #маювплив#КоженГолосВпливає


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь