Коровинська громада
Сумська область, Роменський район

Начальник Головного територіальногоуправлінняюстиції у СумськійобластіІрина СВИСТУН розповіла про всінюансиоформлення прав спадщини та даруваннянаселі та окреслиламожливості Законопроекту 9140.

Дата: 18.10.2018 08:53
Кількість переглядів: 507

Потреба у забезпеченніякісниминотаріальнимипослугами, їхдоступність – питання, як говориться, на часі. У великих містах, зрозуміло, нотаріуси є в достатнійкількості і моваможейтитільки про професійнийрівень. А от сільськамісцевість у планідоступності до нотаріальнихпослуг, звичайно, обділена, залишена на узбіччі. Часто необхідність у відвідуваннінотаріальноїконторипереростає для людей у подолання низки проблем: транспортного сполучення, часу на очікування, потреби у неодноразовомувізиті. Якщо ж говоримо про приватнийнотаріат, то не всіможутьскористатисяйогопослугами, бо вони в рази дорожчі.

На Сумщині для нотаріальногообслуговуваннянаселення створено 18 державнихнотаріальних контор, з них працюєлише 13в трьох з якихвиконанняобов’язківпокладено на нотаріусівінших контор. Взагалі не забезпеченідержавниминотаріусами 14 нотаріальнихокругів.

         Отже, ми чіткобачимо проблему доступностінотаріальнихпослуг.  Вона окреслюється й на рівнідержави, і тому стала предметом обговореннясередзаконодавців. Сьогодення, позначененалаштованістю на цивілізованіформатинаданняпослуг, у тому числі й нотаріальних, вимагає конструктивного рішення.

Парламентськийкомітет з питаньекономічноїполітикиучора, 4 жовтня, підтримавініціативународнихдепутатів та МіністерстваюстиціїУкраїни (законопроект 9140) щодоуповноваженихосібМін`юсту для оформленняспадщини, договору дарування, видачісвідоцтва про народження і смерть.

Законопроект 9140 покликанийзабезпечити наших громадян в селах, селищах міського типу, в районних центрах лише в межах району якісними, зручними, а головне – доступнимипослугами у сферінотаріату. Новіфахівціпрацюватимуть у віддалених селах та забезпечать потребу громадян у таких послугах, як оформлення права спадщини і дарування, видачасвідоцтва про народження і смерть, засвідченнякопій. 

Цедужезручномешканцямсільськоїмісцевості, коли нотаріальнапослуга, якоїпотребуєш, майжевдома, поруч. Дане питанняобговорювалосявжебагатороків, і настав час ідеюреалізуватиу потрібну для людей справу. Досвідноваційпоказує,щовсіініціативиМін`юступрацюютьефективно, вони сприймаютьсясуспільством і оцінені на рівніміжнародноїспільноти. Переконана: не буде виключенням і цей законопроект.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь